Vara este aici, așa că, din nou, a venit timpul să ne apucăm de protecția solară mai profund. Pentru majoritatea oamenilor, este usor să luați sticla cu cel mai mare SPF. Mai mare este mai bine, nu? Dar ce înseamnă de fapt acele numere SPF?

SPF reprezintă factorul de protecție solară, iar numărul de lângă acesta indică cât de bine protejează protecția solară a pielii împotriva arsurilor solare. Nu este un indicator al timpului: cat puteți rămâne afară la soare, ci mai degrabă indică cât timp mai durează pielea ne bronzată pentru a începe să se înroșească cu protecție solară aplicată în comparație cu cât durează până când începe să se înroșească fără ea.

Pentru a elabora SPF-ul unei creme de protecție solară, se efectuează teste de laborator pe o parte de piele (cum ar fi fesele) voluntarilor umani. Protecția solară se aplică în mod liber pe piele, care este apoi expusă la lumina soarelui simulată prin lămpi UV. Se măsoară cât timp durează, pana   obține o arsură minimă atunci când este acoperită cu protecție solară și cât timp durează pentru a obține aceeași roșie minimă fără ea.
Pentru a obține numărul SPF, se folosește o formulă simplă. Numărul de secunde care durează o bucată de piele să se înroșească ușor atunci când este acoperit cu protecție solară este împărțit la numărul de secunde pe care durează să se înroșească ușor atunci când nu se aplică protecție solară. Spuneți că a durat 300 de secunde pentru ca pielea să ardă cu protecție solară și 10 secunde să ardă fără ea. 300 este împărțit la 10, adică 30. SPF este 30.

În timp ce testul de laborator de mai sus este destul de bun la determinarea SPF-ului unei protecții solare, acesta oferă doar o indicație a cât de bine protejează protecția solară a pielii împotriva radiațiilor UVB, nu a UVA cu penetrare mai profundă. Dacă doriți protecție împotriva ambelor, va trebui să verificați dacă protecția solară este cu „spectru larg”. Protecțiile solare care au acest lucru pe etichetă au fost supuse unor teste de laborator suplimentare. Metoda obișnuită este una cunoscută drept (PPD), dar nu există un mod universal recunoscut de măsurare a protecției UVA.
Există câteva alte lucruri pe care este bine să le știm când vine vorba de SPF-ul unei protecții solare. Primul este că unele radiații UV pot pătrunde întotdeauna în piele, indiferent cât de mare este SPF. Niciun produs de protecție solară nu poate bloca complet arsurile solare și leziunile asociate pielii; protecția solară este doar o parte a protecției solare eficiente și nu o apărare de primă linie.

Al doilea este că SPF este determinat de teste în care se aplică o cantitate liberă de protecție solară. Asta înseamnă că, pentru a obține efectiv protecția indicată pe etichetă, trebuie să aplicați o protecție solară suficient de groasă – și mulți oameni nu fac acest lucru. De asemenea, trebuie să reaplicați protecția solară la fiecare două ore, deoarece se poate desprinde prin transpirație sau prin eliminarea îmbrăcămintei.

În cele din urmă, asigurați-vă că verificați data de „utilizare până la” sau „data de expirare” a oricărui produs de protecție solară înainte de al utiliza. Dacă este depășit, este posibil ca unele ingrediente active să se fi stricat, iar protecția solară nu va funcționa la fel de bine.

Și nu uitați să-l agitati înainte de a-l aplica.

©2022 LaserSalons.ro

Log in with your credentials

Forgot your details?