Curiozitati despre celulită
De obicei afectează fesele și coapsele, dar poate apărea și în alte zone.

  • Între 80 și 90% dintre femei au deja celulita.
  • Celulita este, de asemenea, cunoscută sub numele de piele cu coajă de portocală, datorită texturii sale.
  • Sunt disponibile numeroase tratamente, dar efectul este în cea mai mare parte temporar.
  • O dietă săracă în grăsimi, renunțarea la fumat și un stil de viață activ pot ajuta la reducerea celulitei.

Ce este celulita?

Celulita este un termen pentru formarea de gropițe în piele. Denumirile obișnuite pentru celulită sunt pielea cu coajă de portocală, pielea de brânză de vaci. Celulita poate afecta atât bărbații, cât și femeile, dar este mai frecventă la femei, datorită diferitelor distribuții de grăsime, mușchi și țesut conjunctiv.

Gradele de celulită

O scară de clasificare a celulitei, masoara urmatoarele:

Gradul 1 sau ușor: există un aspect de „coajă de portocală”, cu între 1 și 4 depresiuni superficiale și un aspect ușor „drapat” sau lăsat pe piele.

Gradul 2 sau moderat: există între cinci și nouă depresiuni de adâncime medie, un aspect de „brânză de vaci”, iar pielea apare moderat drapată.

Gradul 3 sau sever: există un aspect „saltea”, cu 10 sau mai multe depresiuni profunde, iar pielea este sever drapată.

Cauze

Cauza exactă a celulitei este necunoscută, dar pare să rezulte dintr-o interacțiune între țesutul conjunctiv din stratul dermatologic care se află sub suprafața pielii și stratul de grăsime care se află chiar sub ea.

La femei, celulele adipoase și țesutul conjunctiv din acest strat sunt dispuse vertical. Dacă celulele adipoase ies în stratul pielii, acest lucru dă aspectul celulitei.

La bărbați, țesutul are o structură încrucișată, ceea ce poate explica de ce este mai puțin probabil să aibă celulită decât femeile.

Factorii hormonali și vârsta

Hormonii joacă  un rol important în dezvoltarea celulitei. Estrogenul, insulina, noradrenalina, hormonii tiroidieni și prolactina fac parte din procesul de producție a celulitei. O teorie este că, pe măsură ce estrogenul la femei scade în abordarea menopauzei, fluxul de sânge către țesutul conjunctiv de sub piele scade, de asemenea.

Circulația mai mică înseamnă mai puțin oxigen în zonă, rezultând o producție mai mică de colagen.

Vârsta face, de asemenea, ca pielea să devină mai puțin elastică, mai subțire și mai susceptibilă să se lase. Acest lucru crește șansa de dezvoltare a celulitei.

Factori genetici

Anumite gene dezvolta celulita. Factorii genetici pot fi legați de viteza de metabolizare a unei persoane, de distribuția grăsimilor sub piele, etnie și niveluri circulatorii.  Celulita nu este cauzată de „toxine”, deși un stil de viață sănătos poate contribui la reducerea riscului. Este intr-adevar adevarat ca persoanele care mănâncă prea multe grăsimi, carbohidrați și sare și prea puține fibre să aibă cantități mai mari de celulită.

Poate fi, de asemenea, mai răspândită la fumători, la cei care nu fac mișcare și la cei care stau sau stau într-o poziție pentru perioade lungi de timp.

Purtarea lenjeriei cu elastic strâns pe fese poate limita fluxul sanguin și acest lucru poate contribui la formarea celulitei.

Tratament și îndepărtare

Academia Americană de Dermatologie (AAD) a analizat o serie de tehnici care ar putea avea succes în reducerea aspectului celulitei prin ruperea benzilor de țesut conjunctiv de sub suprafața pielii.

Terapia cu unde acustice utilizează un dispozitiv portabil pentru a transmite undele sonore. Poate funcționa, dar poate dura mai multe sesiuni.

Tratamentul cu laser poate îmbunătăți aspectul celulitei timp de un an sau mai mult. Aceasta implică introducerea unei sonde laser foarte mici sub piele. Laserul este apoi tras, rupând țesutul. Pielea îngroșată poate reduce aspectul celulitei de mai jos.

Endermologia:  implică un masaj profund cu un dispozitiv de tip vid care intinde pielea.

Radioterapia are ca scop reducerea celulitei prin încălzirea acesteia, dar orice rezultat este pe termen scurt.

Soluții alternative

Terapiile alternative sau suplimentare includ cafeina, extractul de semințe de struguri sau gingko biloba. Acești agenți au fost aplicați local, oral și prin injecție, dar niciunul dintre ei nu s-a dovedit eficient.

Unii oameni poartă articole de îmbrăcăminte de compresie pentru a reduce aspectul celulitei. Aceste articole de îmbrăcăminte încearcă să comprime arterele și să mărească fluxul sanguin și limfatic pentru a reduce celulita vizibilă. Ciorapii de compresie și alte articole de îmbrăcăminte pot fi cumpărate online.

Liposucția și dieta nu elimină celulita deoarece nu afectează structura țesutului conjunctiv.

Cu toate acestea, reducerea aportului de grăsimi va însemna să aveți mai puțină grăsime pentru a împinge prin țesuturi. Consumul unei diete sănătoase și echilibrate și exercițiile fizice pot, prin urmare, reduce aspectul celulitei.

 

©2022 LaserSalons.ro

Log in with your credentials

Forgot your details?