melanina Melanina si beneficiile acesteia vitiligo white woman beauty portrait LE93L8Q 1024x701

Melanina este pigmentul care este responsabil pentru varietatea noastră frumoasă de tonuri și nuanțe ale pielii, culorile ochilor și culorile părului. Cu toate acestea, atunci când discutăm despre melanină, această discuție rareori include beneficiile sale biologice reale.

Nu numai că melanina asigură pigmentare pentru pielea, părul și ochii omului, dar oferă și protecție împotriva efectelor nocive ale razelor ultraviolete (UV).

În acest articol, ne vom arunca ochii la ce este melanina, de ce melanina este atât de importantă pentru piele și cum diferiți factori pot influența cantitatea de melanină pe care o aveți.

Ce este melanina?
Melanina este un tip de pigment complex care, la om, este responsabil pentru producerea pigmentării în părul, pielea și ochii noștri.

Deși melanina este de obicei discutată ca un singur pigment, există două tipuri de melanină care contribuie la pigmentarea părului, a pielii și a ochilor oamenilor și animalelor:

Eumelanin. Acest pigment este asociat cu tonuri închise, precum maro și negru.
Feomelanină. Acest pigment este asociat cu nuanțe alternative, cum ar fi roșu și galben.
Un al treilea tip de melanină, numit neuromelanină, există în creierul uman și dă pigment structurilor din această zonă.

Spre deosebire de eumelanină și feomelanină, neuromelanina nu oferă pigmentare pentru trăsăturile umane. În schimb, acest tip de melanină a fost studiat în primul rând pentru legătura sa cu boala Parkinson.

Producția de melanină începe în celule mari numite melanocite, care pot fi găsite pe tot corpul. Melanocitele sunt responsabile pentru producerea de organite numite melanosomi.

Acești melanosomi sunt locul de sinteză atât pentru eumelanină, cât și pentru feomelanină, care este apoi distribuită către o varietate de celule, cum ar fi keratinocitele (celulele pielii).

Nivelurile naturale de melanină sunt determinate în principal de genetică și determină, în general, părul, pielea și culoarea ochilor. Cu toate acestea, există și alți factori care pot influența producția de melanină, cum ar fi:

  1. expunerea la lumina UV
  2. inflamaţie
  3. hormoni
  4. vârstă
  5. tulburări ale pigmentului pielii

Care sunt beneficiile melaninei?
Pe lângă furnizarea de pigmentare la oameni și animale, melanina joacă, de asemenea, un rol biologic important, oferind protecție împotriva daunelor provocate de soare.

Protecție împotriva luminii UV. Melanina ajută la protejarea celulelor epidermei sau a stratului exterior al pielii de lumina UV. Această protecție se extinde la toate formele de lumină UV (UVC, UVB și UVA), precum și la lumina albastră. Face acest lucru absorbind lumina UV înainte ca acesta să poată deteriora ADN-ul sensibil al celulelor pielii.
Specii reactive de oxigen (ROS) eliminator. Melanina demonstrează, de asemenea, activitate antioxidantă prin eliminarea speciilor reactive de oxigen produse prin deteriorarea luminii UV. Fără intervenția compușilor de protecție precum antioxidanții, aceste ROS contribuie la stresul oxidativ, care provoacă leziuni celulare semnificative.
Se crede că pot exista și alte mecanisme  pentru melanină în corp, cum ar fi protecția ficatului, a intestinelor și chiar a sistemului imunitar.

Cu toate acestea, cercetările privind aceste beneficii potențiale sunt rare, astfel încât pigmentarea și fotoprotecția rămân cele două beneficii principale ale melaninei pentru oameni.

Avem cu toții aceeași cantitate de melanină?
În ciuda numeroaselor variații ale pielii, părului și culorii ochilor, aproape toate ființele umane au aproximativ același număr de melanocite.

Cu toate acestea, persoanele cu tonuri de piele întunecate au melanozomi care sunt mai numeroși, mai mari ca dimensiune și mai pigmentați decât cei cu tonuri de piele deschise.

Interesant este faptul că acești melanosomi par să prezinte și modele de distribuție specifice bazate pe culoarea pielii. Toate aceste diferențe contribuie la o mare varietate de culori și tonuri ale pielii la om.

Ce se întâmplă dacă nu aveți suficientă melanină?
Genetica determină, în general, cantitatea de melanină din păr, piele și ochi, dar există două condiții care se pot întâmpla atunci când corpul tău nu are melanină:

Vitiligo.

Vitiligo este o afecțiune autoimună care apare atunci când organismul nu produce suficiente melanocite. Acest lucru provoacă o lipsă de pigment care poate apărea ca pete albe pe piele sau păr. Vitiligo afectează între 1 și 2%  a oamenilor din întreaga lume.

Albinismul.

Albinismul este o afecțiune genetică rară care apare atunci când organismul nu produce suficientă melanină. Acest lucru se poate întâmpla din cauza numărului redus de melanocite sau a producției reduse de melanină din melanozomi. Există diferite tipuri de albinism, dar majoritatea cauzează o lipsă moderată până la severă de pigment în piele, păr și ochi.
Există modalități prin care puteți crește cantitatea de melanină pe care o aveți?

Deși este adevărat că producția de melanină în piele poate fi crescută prin bronzare, este important să ne amintim funcția biologică a melaninei și de ce bronzul poate fi periculos.

În timpul expunerii la soare, razele UV dăunătoare din soare pătrund prin piele și încep să afecteze ADN-ul din celulele pielii.

Ca răspuns la această afectare celulară, organismul încearcă să producă mai multă melanină pentru a proteja celulele. Această creștere a producției de melanină este cea care creează semnătura „bronz” pe piele.

Cu toate acestea, odată ce pielea începe să se bronzeze, acesta este un indiciu că s-au produs deja leziuni celulare.

Cantitatea de melanină produsă prin bronzare – fie de la soare, fie de la orice altă expunere la lumină UV – nu este suficientă pentru a proteja celulele pielii de daune ulterioare. În timp, această afectare celulară poate duce la apariția cancerului de piele.

În afara bronzării, au existat unele rapoarte care sugerează că anumite suplimente de vitamine sau plante pot crește nivelurile de melanină  în piele. Unele dintre cele mai frecvent recomandate suplimente sunt antioxidanții, cum ar fi vitamina A și vitamina E.

Cu toate acestea, aceste tipuri de afirmații se bazează în principal pe dovezi anecdotice și există puține cercetări științifice care să le susțină.
Melanina este un tip de pigment care dă culoare părului, pielii și ochilor la oameni și animale.

Pe lângă asigurarea pigmentării celulelor, melanina absoarbe și razele UV dăunătoare și protejează împotriva deteriorării celulare a expunerii la lumina UV.

Nivelurile de melanină sunt în general determinate de genetică, dar pot fi influențate de surse externe, cum ar fi expunerea la soare, hormoni sau chiar vârsta.

Va asteptam pe: www.LaserSalons.ro pentru mai multe detalii PE SITE-UL WEB https://lasersalons.ro/ sau PE INSTAGRAM https://instagram.com/lasersalons.ro?utm_medium=copy_link

©2022 LaserSalons.ro

Log in with your credentials

Forgot your details?